POLITYKA SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU

Nasza działalność opiera się na przyjaznych dla środowiska rozwiązaniach w zakresie gospodarki odpadami. Jesteśmy w wyjątkowej sytuacji, ponieważ nasza oferta biznesowa sama w sobie jest skoncentrowana wokół działań zgodnych z koncepcją zrównoważonego rozwoju. Dostarczane produkty i usługi pomagają naszym klientom oddziaływać w sposób zrównoważony na środowisko. A to oznacza, że wiarygodność i wartość naszych marek jest całkowicie zależne od tego, jak my sami działamy. Zrównoważenie środowiskowe ma dla nas fundamentalne znaczenie, jednak ostatnio zwiększyliśmy również nacisk na inne obszary w dziedzinie zrównoważonego rozwoju, takie jak prawa człowieka, prawa pracownicze i przeciwdziałanie korupcji.

Najlepsze praktyki w zakresie zarządzania mają dla nas ogromne znaczenie. Nasza orientacja na zrównoważony rozwój ma ścisły związek z przyświecającą nam kulturą ciągłego doskonalenia. Z jednej strony chcemy, aby zrównoważony rozwój był częścią lokalnej odpowiedzialności, z drugiej - aby bez wyjątków dotyczył całej Grupy, w której wszystkie podmioty przestrzegają kilku wspólnych wytycznych i zasad. Zrównoważony rozwój idzie w parze z naszą długoterminową strategią budowania długofalowych relacji z klientami, dostawcami i pracownikami. Czytaj więcej o polityce grupy San Sac.

 

  ORWAK POLSKA - EKO AKTYWNOŚĆ NA OPEN'ER 2018

                

 

Uczestnicy festiwalu dali drugie życie kubkom!

Część kubków była wielorazowego użytku – za te kubki kaucja zwrotna wynosiła 7 PLN. Kaucja zwracana była na kartę/opaskę.

Wszystkie pozostałe kubki podlegały segregacji i były belowane w belownicach Orwak.

Wystawcy gastronomiczni podczas festiwalu  nie sprzedawali jedzenia w plastikowych, jednorazowych naczyniach i nie oferowali plastikowych słomek. Całkowicie wegeteriańskie i wegańskie stoiska, jako bardziej eko*, miały pierwszeństwo w rekrutacji – na 100 wystawców prawie połowa nie miała mięsa w ofercie. W Alter Cafe używane były tylko biodegradowalne lub papierowe kubki do kawy, talerze z trzciny cukrowej, drewniane sztućce i mieszadełka do kawy.

Więcej eko aktywności na OPEN 'ER znajdziesz tu.

 

* Hodowla zwierząt przyczynia się do erozji gleby, produkcja kilograma wołowiny wymaga zużycia od 100 do 200 razy więcej wody niż produkcja kilograma żywności roślinnej, produkcja białka zwierzęcego wymaga 8 razy więcej paliw kopalnych niż produkcja tej samej ilości białka roślinnego, przemysłowa hodowla zwierząt powoduje efekt cieplarniany w większym stopniu niż wszystkie formy transportu łącznie i jest źródłem 18 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.